Si ara mateix et preguntessin si una taronja és igual de nutritiva que un suc de taronja recent espremut, quina seria la teva resposta?
Segurament, pensen que un suc de taronja recent espremut té les mateixes respostes a nivell fisiològic que la fruita sencera, però no és així.
Hi ha algunes raons principals per les quals una peça de fruita sencera és més recomanable que un suc d’aquesta:
En primer lloc, què li passa a la fibra quan espremem una fruita?
- Eliminem una quantitat significativa de fibra.
- Augmentem la velocitat a la qual ingerim l’aliment ja que, a part de perdre viscositat, en ser líquid és molt més fàcil d’ingerir.
- Disminuïm la sacietat perquè s’accelera l’absorció de nutrients i el buidatge gàstric, tot per l’eliminació de la fibra.
- Aparició de gana abans.
- Perdem l’efecte de sacietat que produeix la masticació.
En segon lloc, què li passa al sucre quan espremem una fruita?
- Aquest sucre s’allibera de la seva matriu fibrosa, per la qual cosa augmenta el sucre lliure.
- Absorció més ràpida del sucre a nivell intestinal.
- Pujada més gran del sucre en sang després de la ingesta.
- Resposta de l’organisme més forçada per a contrarestar la pujada de sucre.
En tercer lloc, si canviem el processament i en comptes d’esprémer, fem un triturat de la fruita, aquest suc triturat conservarà part de la polpa que de l’altra manera s’eliminaria. Encara que això tampoc ho fa millor opció que una fruita fresca, però sí millor que un suc espremut on es perd tota la fibra.
Amb això, no es tracta de desvalorar els sucs naturals, de fet, són preferibles a prendre un refresc carbonatat ensucrat o edulcorat, però sempre que puguem hauríem de recórrer a la fruita fresca com a primera opció de consum.
Quines conclusions podem treure d’això?
- Un suc no és sinònim de fruita fresca.
- Cal prioritzar el consum de fruites fresques amb el mínim processament.
- Hem de tenir en compte que una ració de fruita equivaldria a una taronja sencera, en canvi si prenem un suc de fruita natural utilitzem unes tres taronges en total, per tant, estem prenent 3 racions de fruita i, a més, fent que els seus sucres siguin en format lliure i eliminant tota la fibra que podria aportar-nos.
- Els sucs processats en brick que podem trobar en un supermercat no comptabilitzen com a peça de fruita, ja que aquests solen obtenir-se a base de concentrats de fruites als quals se’ls addicionen sucres i/o edulcorants, colorants, aromes… I amb aquesta mena de presentacions les quantitats de fruita final que formen part del suc són baixes, ja que, aquests concentrats de suc es dilueixen amb aigua per a obtenir el producte final.
Dr. Cristian Didier Hernández
Dietista-Nutricionista. núm. Col: CAT000694
Expert en Nutrició Esportiva i Diabetis
Recerca en Nutrició Esportiva