Tercera porta d’entrada al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici pel seu vessant sud, al nord del Pallars Jussà, la Vall Fosca ens regala paisatges d’alta muntanya, estanys, camins, i pobles per gaudir-los els 365 dies de l’any, acompanyats d’una història lligada a la ramaderia i a la llum.
A l’estiu la Vall Fosca ens ofereix l’aventura d’accedir amb telefèric a 2.200 m, a l’únic Parc Nacional de Catalunya, Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Des d’Estany Gento, punt d’arribada del telefèric de la Vall Fosca, es poden realitzar diferents tipus de caminades, pensades per a tots els públics com la via verda del carrilet, un camí de 5 km sense desnivells que segueix l’antiga via del carrilet que servia per transportar material i treballadors, i que passa per petits túnels; el GR11 que enllaça la Vall Fosca amb Espot i amb la Vall de Boí, o rutes pels 32 estanys que formen aquesta impressionant zona del Parc Nacional.
Durant tot l’any també es poden descobrir els més de 100 km de camins senyalitzats, que eren els antics camins de ferradura que unien els pobles abans que es construís la carretera a principis del segle XX.
Per conèixer millor la Val Fosca és imprescindible fer una parada al Museu Hidroelèctric de Capdella, que ens descobreix i explica el paisatge de la zona dels estanys, les actuacions que s’hi van dur a terme per construir la central fa 102 anys i els canvis que va suposar per la gent del territori (sistema educatiu, oci, comunicacions, etc.). La visita del Museu inclou l’exposició permanent, la visita de l’interior de la central que encara està en funcionament, i del recinte exterior, on es pot veure l’antic funicular, les vies per on pujava, la forja, etc.
Comprar i assaborir els productes de proximitat com el paté, el xolís o la carn ecològica en els comerços o en els restaurants de la Vall és també imprescindible. Petits plaers que fan gran l’estada a la Vall Fosca.