Com hem de protegir la pell del sol?

By 15 June, 2022Blog, Em cuido, Salut

Quins beneficis té l’exposició al sol? És bo o dolent? Com sempre, depèn, però, de què? De com ho fem.

A l’estiu, a tots ens agrada prendre el sol, però hi ha certs aspectes que heu de saber per tenir cura de la vostra pell i de la vostra salut.

En aquest article us explicarem com heu de cuidar la pell: els fototipus que hi ha segons el tipus de pell, quina protecció heu d’utilitzar segons el vostre fototipus i quant de protector us heu de posar per estar protegits.

Quin tipus de protector solar és necessari?

Cada persona, segons el tipus de pell, té una resposta diferent davant la radiació solar. Segons el tipus de pell, hi ha més tendència a bronzejar-se, cremar-se o a mostrar signes de fotoenvelliment (arrugues, taques…). Aquesta capacitat d’assimilar la radiació solar dependrà de la tonalitat de la pell, és el que es coneix com a fototipus.

L’escala més utilitzada per saber quin és el nostre fototipus és la de Fitzpatrick, que els divideix en sis:

  • Fototipus I: pell molt pàl·lida, amb pigues, pròpia de persones pèl-roges o de cabells molt rossos. Es crema sempre, mai es bronzeja. Necessitaria un fotoprotector 50+.
  • Fototipus II: pell pàl·lida, es crema amb facilitat i gairebé mai es bronzeja. Necessitaria un fotoprotector 50+.
  • Fototipus III: pell lleugerament morena, es crema moderadament i es bronzeja de forma gradual. Necessitaria un fotoprotector mínim de 30.
  • Fototipus IV: pell morena, pròpia dels països mediterranis, es crema amb menys freqüència i es bronzeja amb facilitat. Necessitaria un fotoprotector mínim de 30.
  • Fototipus V: pell morena, gairebé mai es crema i es bronzeja intensament. Necessitaria un fotoprotector mínim de 15.
  • Fototipus VI: pell pròpia de les persones negres, pràcticament mai es cremen i es bronzegen amb extremada facilitat. Necessitaria un fotoprotector mínim de 15.

És important saber quin és el nostre fototipus per escollir el fotoprotector i prendre algunes mesures davant del sol. A més, és aconsellable escollir-ne un d’espectre ampli (UVA + UVB) i resistent a l’aigua.

Quant de protector solar m’he de posar?

Us recomanem que apliqueu la regla dels dos dits: poseu dos dits de protector solar a cada part del cos.

  • Dos dits a la cara
  • Dos dits a cada braç
  • Quatre dits al tors
  • Quatre dits a l’esquena
  • Dos dits a cada cama

Guia per prendre el sol a l’estiu

  • Fotoprotecció. No us exposeu sense crema solar, si fa temps que no heu pres el sol.
  • Eviteu les hores centrals del dia, és a dir, des de les 12.00 fins a les 17.00 h.
  • Escolliu el fotoprotector adequat, amb un factor de protecció solar (SPF) prou alt (>30).
  • Torneu a aplicar-vos crema cada dues hores, especialment si feu activitats a l’aire lliure.
  • Els primers dies, exposeu-vos al sol de forma progressiva. No passeu més de 20 minuts seguits al sol.
  • Intenteu alternar el temps d’exposició al sol amb el temps a l’ombra.
  • Hidratació. Especialment en el moment de realitzar activitats esportives; no obstant això, no us n’oblideu tampoc durant les hores de relaxació a la piscina.
  • Després de prendre el sol, és important hidratar la pell després de la dutxa. Això ajudarà a mantenir el bronzejat durant més temps.
  • I el més important de tot… gaudiu del sol!

Beneficis de l’exposició solar

Té beneficis prendre el sol? Sí, però sempre amb precaució. Us expliquem quins són:

Millora l’estat d’ànim

Tothom sap que la llum del sol és bona, i això és perquè l’exposició al sol millora el nostre estat d’ànim perquè augmenta l’alliberament al cervell d’una hormona anomenada serotonina, que també ajuda a estar més tranquils i concentrats.

No és estrany que durant els mesos d’hivern tan llargs a l’hemisferi nord, quan hi ha menys llum solar, moltes persones pateixin el trastorn afectiu estacional (TAE), un tipus de depressió resultat dels baixos nivells de serotonina.

Disminueix la pressió arterial

Científics de la Universitat d’Edimburg, a Escòcia, van fer un experiment que va demostrar que exposar el braç només durant 20 minuts a la llum solar és suficient per augmentar la producció d’òxid nítric a la pell, la qual cosa, al seu torn, fa que els vasos sanguinis es dilatin i, per tant, baixi la pressió arterial.

Produeix vitamina D

Bàsicament, sense la llum solar directa el cos no pot produir vitamina D, una substància que té una sèrie de funcions importants. Quan la llum del sol ens acaricia la pell, el cos l’absorbeix i la converteix en aquest poderós nutrient.

Necessitem, doncs, vitamina D, per exemple, perquè el nostre cos absorbeixi el calci i el fosfat dels aliments, dos minerals vitals per tenir sans els ossos, les dents i els músculs. A més, també contribueix al sistema immunològic i ajudar a protegir contra algunes formes de càncer i malalties autoimmunes com l’esclerosi múltiple.

Algunes investigacions també mostren que les persones amb nivells molt baixos de vitamina D tenen més risc de patir malalties cardíaques, diabetis i demència.

És cert que també es pot obtenir vitamina D d’alguns aliments, com els ous, la llet i els peixos grassos (salmó, per exemple).

Recordeu que amb una exposició breu n’hi ha prou per obtenir tots aquests beneficis, però sempre s’ha de fer amb la protecció necessària.

902 11 05 22

info@ekke.es

int(0)
Vull apuntar-me a Viding Ekke