Com reforçar el teu sistema immunològic?

By 21 February, 2022Blog, Salut

Hi ha persones que tenen tendència a posar-se malaltes o són propenses a determinades infeccions. Sembla com si sempre els passés a elles, mentre que els altres semblen immunes. Ets dels que sempre es refreden? Vols saber per què et passa? Aquí t’explicarem com funciona i com reforçar el sistema immunològic.

Què és el sistema immunològic i com funciona?

El sistema immunitari o immunològic és una xarxa complexa d’òrgans, cèl·lules i teixits que ajuden a protegir el teu cos d’infeccions i altres malalties.

La infecció es produeix quan els gèrmens com ara bacteris, virus, paràsits, fongs o altres substàncies estranyes i perjudicials anomenades antígens, envaeixen el teu cos, l’ataquen i es multipliquen. Quan el sistema immunitari reconeix aquests gèrmens i els ataca per combatre’ls es dona la resposta immune i produeix anticossos.

Els anticossos són proteïnes que actuen atacant, debilitant i destruint els antígens. Després, el sistema immunitari recorda l’antigen, i si el torna a identificar, envia ràpidament els anticossos correctes. Aleshores tenim la immunitat.

De vegades, una persona té una resposta immune, encara que no hi hagi una amenaça real, fet que pot provocar problemes tipus al·lèrgies, asma i malalties autoimmunes. Això vol dir que el seu sistema immunològic ataca per error les cèl·lules sanes del cos.

Components del sistema immunitari

El sistema immunitari està format per diferents parts:

  • La pell: evita que els gèrmens s’introdueixin al cos.
  • Les membranes mucoses: revestiments humits interns que atrapen i combaten els gèrmens.
  • Els òrgans i teixits del sistema limfàtic (la melsa, el tim, la medul·la òssia, les amígdales, els ganglis i els vasos limfàtics): produeixen, emmagatzemen i transporten glòbuls blancs que lluiten contra els gèrmens.

Com podem reforçar el nostre sistema immunològic?

Et donem 3 recomanacions per reforçar el sistema immunològic: a través de l’alimentació (equilibrada, saludable i variada), practicar exercici físic i mantenir hàbits saludables.

Portar una alimentació variada i saludable

A continuació, mostrarem alguns consells nutricionals que et poden ajudar:

  • Incorpora aliments probiòtics, ja que poden millorar i mantenir l´estat de la flora intestinal. Exemples: iogurt natural, quefir, entre d’altres.
  • Els fruits secs també seran fonamentals pel nostre sistema immune. Exemples: nous, avellanes, ametlles…
  • Vitamines: a través de les verdures i les fruites obtindrem vitamines, que seran essencials per augmentar les defenses de l’organisme. És important la varietat de verdures i fruites per aconseguir diferents nutrients. Combina les verdures amb receptes calentes tipus cremes, brous o barrejades amb llegums (llenties, cigrons, mongetes…), etc.
  • Evita els productes ultraprocessats, ja que aporten poc o res a nivell nutricional i contenen compostos nocius per a la salut. Així, cal eliminar: pastisseria, cereals d’esmorzar ensucrats, refrescos, xocolata blanca o amb llet…

Menja de manera tranquil·la, gaudint del menjar i essent conscient de les quantitats necessàries a cada moment que t’aportin el que necessites.

Practicar exercici físic

Un altre aspecte molt important que has de tenir en compte és que l’exercici físic ajuda a aconseguir que el sistema immunitari funcioni adequadament proporcionant un efecte antiinflamatori. Es necessari que ho facis amb regularitat, de manera moderada i dedicant-hi com a mínim 20 o 30 minuts al dia.

Tenir hàbits saludables

Finalment, és important que tinguis en compte dos hàbits fonamentals:

  • Descansar correctament dormint com a mínim 8 hores al dia.
  • Hidratar-te correctament bevent almenys 2 litres d’aigua al dia.

Tenint en compte tots aquests consells podràs reforçar el sistema immunològic i protegir-te de gèrmens nocius per l’organisme.

 

902 11 05 22

info@ekke.es

int(0)
Vull apuntar-me a Viding Ekke