Acaben les festes nadalenques, dies d’excessos en els quals la ingesta de sucres, greixos i begudes alcohòliques s’eleva. En molts casos, aquests excessos i l’augment calòric acaben passant factura i fa que guanyem algun quilo de més i ens sentim més inflats i en baixa forma. I és que el Nadal moltes vegades fa que canviem els nostres hàbits, mengem més del compte i reduïm la pràctica d’exercici físic.

Recuperar-se dels excessos nadalencs és fàcil, i sense necessitat de recórrer a restrictives dietes. Tan sols és necessari seguir uns petits consells detox durant uns dies amb què depurar el nostre organisme per eliminar les toxines que s’han anat acumulant.

 

Augmenta la ingesta de líquids

Beure líquids és imprescindible per netejar el nostre cos, principalment, aigua. Aquests dies, és recomanable que beguis més líquid de l’habitual, almenys, dos litres d’aigua diaris i acomiada’t de l’alcohol: cervesa, vi, cava, sidra, … Pots prendre tes i infusions com el te verd que t’ajudarà a activar el metabolisme. També pots recórrer als famosos batuts verds, carregats de fruites i verdures rics en vitamines.

 

Alimentació a base de fruites i verdures i aliments que ens ajudin a cremar

Perquè la teva operació detox funcioni, inclou en la teva dieta aliments de fàcil digestió, com les fruites i verdures ja que ajuden a combatre la retenció de líquids, a més aporten vitamines i minerals. Si les prens en suc obtindràs molta aigua, i si ho fas en peces senceres més fibra. L’augment del consum de fibra millorarà el trànsit intestinal, t’ajudarà contra el restrenyiment i reduirà la inflor abdominal. El seu consum produeix una major sensació de sacietat, la qual cosa es tradueix en una menor ingesta d’aliments i, per tant, de calories.

Algunes fruites i verdures per a eliminar toxines són:

 • Cítrics. La llimona, la taronja, la mandarina, … contenen molta vitamina C, una vitamina que ajuda a convertir les substàncies tòxiques en solubles per a facilitar la seva eliminació.
 • Alvocat. El seu alt contingut en fibra i greixos saludables ajuden a desintoxicar el fetge, millorar el restrenyiment i controlar el colesterol.
 • Poma. Rica en cisteïna, la poma ajuda a eliminar substàncies nocives per a l’organisme i a reduir la grandària de pedres en el fetge, vesícula biliar i ronyons.
 • Pinya. Diürètica, la pinya facilita la digestió, purifica el tub digestiu, conté aigua i molta fibra, en definitiva, un depuratiu general.
 • Plàtan. Ric en potassi, el plàtan afavoreix l’eliminació de líquids, per la qual cosa eliminem toxines.
 • Brou de verdures. Conté totes les vitamines hidrosolubles que es perden en coure les verdures.
 • Verdures de fulla verda. Contenen clorofil·la que depura i desintoxica el fetge, pàncrees, còlon i ronyons. Parlem de les bledes, els espinacs, l’enciam, les endívies, la rúcula i la col arrissada, entre altres.
 • Cogombre. Conté molta fibra i aigua que arrosseguen les substàncies tòxiques del cos.
 • All. Activa enzims del fetge que ajuden a eliminar toxines.
 • Api. Elimina i prevé càlculs urinaris i de la vesícula biliar.
 • Carxofa. Incrementa la producció de bilis i afavoreix la digestió de greixos.

Aliments que ens ajudin a cremar:

 • Aliments picants, és a dir, aliments que eleven la temperatura corporal i acceleren el metabolisme. Per exemple el curri, el pebre cayena i la cúrcuma.
 • Aliments amb propietats termogèniques. Aquests aliments fan que la temperatura corporal augmenti i així s’acceleri el metabolisme. Són el te verd, l’herba mat, la canyella i el cafè.
 • Aliments que ens ajuden a metabolizar grasses. Per exemple l’aranja i el gingebre.

 

Menys sal, sucre i greixos

Des de fa temps, molts experts aconsellen limitar el consum de sal, igual que el dels aliments processats. El seu abús, a més d’augmentar el risc de sofrir malalties cardiovasculars, afavoreix la retenció de líquids. Un consell: prova de substituir la sal per espècies o herbes aromàtiques. Per al sucre, troba substituts saludables com la stevia o les espècies per condimentar els plats.

Decanta’t per la carn magra (pollastre, gall dindi, conill…) i si prens peix que sigui blanc, com ara el bacallà, el lluç, el besuc o l’orada.

Quant als lactis, opta per aquells que siguin desnatats. Aquest tipus d’aliments conserven les propietats i els beneficis del producte en qüestió, però estan lliures de nata i són baixos en greix.

 

Probiòtics

És més que probable que després d’aquests dies d’excessos, la teva flora bacteriana s’hagi ressentit. Això es tradueix en símptomes com a inflamació, males digestions i una baixada de les defenses immunes. Inclou aliments rics en probiòtics com el iogurt, el quefir o les microalgues per a recuperar la teva flora bacteriana.

 

Dorm tot el que puguis

Intenta dormir les hores suficients per recuperar-te. Si no descansem el nostre organisme sofreix estrès i segrega una hormona anomenada cortisol que ens impedirà aprimar.

 

Activitat física

És la clau per a tornar a sentir-se bé i activar el nostre cos i metabolisme

 

Us deixem un exemple de menú detox:

– En aixecar-se i abans d’esmozar: un gran got d’aigua amb el suc de mitja llimona.

– Esmorzar: bol de macedònia de fruites variada, entre elles pinya i papaia, amb flocs de civada i un te verd.

– A mig matí: una peça de fruita, tres nous i una infusió de fonoll.

– Dinar: verdures a la graella.

– A mitja tarda: pots prendre’t la teva infusió preferida acompanyada de sis ametlles o d’una peça de fruita.

– Sopar: una tassa de brou de verdures acompanyat d’una amanida.

902 11 05 22

[email protected]

int(0)
Vull apuntar-me a Viding Ekke