L’estiu ha arribat amb la qual cosa practiquem més activitats a l’aire lliure. Veiem a més gent pels carrers, terrasses, piscines, platges… i percebem en l’ambient una sensació de felicitat. A què es deu aquest estat d’ànim positiu? Principalment és per la major presència de llum solar, ja que els raigs del sol ens ajuden a fabricar la serotonina que és un neurotransmissor que està relacionat amb la sensació de benestar. A més, quan aquests contacten amb la nostra pell provoquen que un enzim es transformi i doni lloc a la vitamina D. Aquesta substància és essencial per a la salut ja que intervé en molts processos biològics. L’obtenció de la vitamina D es deu en un 90% a l’exposició solar i un 10% per l’alimentació.

No és d’estranyar que la Comissió Europea recomani prendre el sol 15 minuts al dia, encara que només siguin a la cara i els braços, varies vegades a la setmana per a garantir la correcta sintetització de vitamina D. Els metges alerten que gran part de la població no té els nivells suficients de vitamina D, que en un adult serien 400-600 UI.

Normalment quan es parla de l’exposició al sol s’associa amb conseqüències negatives per al nostre organisme, però diversos estudis conclouen que una dosi moderada de llum solar és beneficiosa. A continuació, et detallem alguns dels beneficis de prendre el sol.

  • Ossos més forts: el calci és necessari per als nostres ossos, però aquest no es reté sense la presència de vitamina D. Prendre el sol ajuda a prevenir l’osteoporosi. A més, la vitamina D és fonamental per a la mineralització dels ossos i de les dents.
  • Mantingues a ratlla la tensió: quan prenem el sol la tensió baixa en dilatar-se les artèries després disminueix la quantitat de sang concentrada en els òrgans, la qual cosa és ideal per als hipertensos.
  • Activa les teves defenses: la vitamina D contribueix també al bon funcionament del sistema immunològic, perquè augmenta el nombre de glòbuls blancs. Per això, a l’hivern amb menys llum del sol ens constipem més que a l’estiu.
  • Millora la qualitat del somni: la llum de sol afecta al nostre bioritme implicat en el son i l’activació. Els raigs ultraviolats regulen la producció de melatonina, hormona que ajuda a definir els cicles de son i la llum solar en reduir els seus nivells fa que ens sentim més desperts.
  • Equilibra el colesterol: la llum ultraviolada és necessària per metabolizar el colesterol i per tant, ajuda a rebaixar-lo. Quan prenem el sol disminueix el nivell de colesterol i evita que es pegui a les artèries.
  • Pell radiant: el sol millora algunes afeccions de la pell com l’acne i la psoriasis ja que l’exposició solar per un període molt curt de temps promou la cicatrització de les lesions, així com pel seu efecte antiinflamatori.

Recorda que, ara que comencem a prendre el sol, és suficient amb 15-20 minutos de sol. Després es pot anar augmentant progressivament el temps sense sobrepassar mai les 2 hores, evitant sempre les hores de més calor, de 12 a 16h, i utilitza sempre protecció solar.

902 11 05 22

info@ekke.es

int(0)
Vull apuntar-me a Viding Ekke